Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Vlada usvojila konačni prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Vlada je sa 63. sjednice, održane 18. lipnja, Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata kojim civilnim žrtvama želi pružiti pravnu sigurnost, dok izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima ubrzava postupak ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Pravna sigurnost civilnih žrtava dug je države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici je Vlade rekao kako je kroz proces sveobuhvatnog reguliranja prava svih stradalnika iz Domovinskog rata potrebno donijeti zakon koji će na jednom mjestu regulirati prava civilnih stradalnika jer prema postojećem pravnom okviru još uvijek nisu obuhvaćeni svi civilni stradalnici.

“Tijekom izrade ovog zakonskog prijedloga, kvalitetno smo surađivali s udrugama koje predstavljaju civilne stradalnike. Želimo pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima pružiti i civilnim stradalnicima, to je dug naše države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata”,  rekao je ministar Medved predstavljajući nacrt konačnog prijedloga zakona.

Zakonom su propisani uvjeti i procedura za ostvarivanje statusa i prava kako bi se osiguralo da prava iz zakona ostvaruju samo nevine žrtve Domovinskog rata.

“Izričito je propisano da statuse i prava iz ovog zakona ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku”, naglasio je ministar.
Također, nakon prvog čitanja u Hrvatskom saboru u ožujku, na Vladi je bio konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

“Nakon tri godine primjene Zakona, pristupili smo donošenju izmjena koje su isključivo tehničke i organizacijske naravi”, rekao je ministar Medved te dodao kako će određene mjere prilagoditi potrebama korisnicima kako bi one u potpunosti rezultirale planiranim učinkom, odnosno ubrzavanjem postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Preuzmi PDF