Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Započelo obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja vojne policije

U Zagrebu održano je svečano postrojavanje i uručenje odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima vojne policije | Foto: MORH/ M. Čobanović

Vojna policija izrasla je u najtežim vremenima Domovinskog rata i dala je izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske zajedno sa drugim postrojbama OS RH

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, „Središnjem križu“, posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, te na spomen obilježjima Domovinskog rata u Osijeku, Rijeci, Otočcu, Maslenici, Splitu i Srđu, u utorak, 24. kolovoza 2021., započelo je obilježavanje Dana roda vojne policije, Dana Pukovnije vojne policije te 30. obljetnica ustrojavanja vojne policije.

Tim povodom, u vojarni „1. gardijske brigade „Tigrovi“ – Croatia“ u Zagrebu održano je svečano postrojavanje i uručenje odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima vojne policije, kojem su nazočili zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović i voditelj Službe za analitiku i vojnopolicijske evidencije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Zdravko Magdić.

Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima vojne policije Dan vojne policije te 30. obljetnicu ustrojavanja vojne policije, brigadir Kasumović istaknuo je nemjerljiv doprinos vojne policije u obrani suvereniteta i samostalnosti Republike Hrvatske čemu trajno svjedoči i sto dvadeset pripadnika i pripadnica vojne policije koji više nisu s nama, naglasivši da će vojna policija i dalje nastaviti davati svoj doprinos u jačanju jake i ponosne Hrvatske vojske.

U sklopu obilježavanja, molitvu za sve preminule i poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan Vojne kapelanije „Sveti Ivan Pavao II.“ i biskupski vikar za pastoral vlč. Slavko Rajič.

Također, u Sisku je u organizaciji Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata Podružnice Sisačko – moslavačke županije, održano svečano otkrivanje spomen ploče ustrojavanja prve postrojbe vojne policije, kojem su nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general – pukovnik Siniša Jurković, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević i načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Pukovnije vojne policije pukovnik Dejan Džidić.

Vojna policija izrasla je i stasala u najtežim vremenima Domovinskog rata, a uz svoje redovite vojnopolicijske zadaće sudjelovala je i u izvršenju borbenih zadaća. Svojim je sudjelovanjem u borbenim zadaćama izgrađivala svoje sposobnosti te dala izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske zajedno sa gardijskim brigadama i drugim postrojbama Oružanih snaga RH.

Objava Započelo obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja vojne policije pojavila se prvi puta na MORH

Izvor fotografije i teksta MORH

Preuzmi PDF