Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolica

„Zaželi – 10 za 60“ – intervju s voditeljicom projekta

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška od 23. lipnja ove godine provodi projekt “UP.02.1.1.13.0415, Zaželi – 10 za 60”. Naših je 10 korisnica prošli mjesec započelo s radom pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 60 krajnjih korisnika. Iskoristili smo tu priliku za razgovor s Lidijom Brađašević koja obavlja posao voditeljice projekta, kako bismo saznali više o njegovoj provedbi.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, uz obilježavanja obljetnica i važnih događaja koji su se zbili u Domovinskom ratu na novogradiškom području, u svome Statutu ima predviđene i aktivnosti vezane uz brigu o svom članstvu, tj. braniteljima i članovma njihovih obitelji. Kroz projekt  “Zaželi – 10 za 60” ispunjavamo upravo te statutarne obaveze kroz pružanje psihosocijalne podrške djelu naših članova koji su korisnici projekta; dok s braniteljskom populacijom radimo i kroz druge naše aktivnosti. Lidija u sklopu projekta obavlja sljedeće poslove – provedba projektnih aktivnosti, kontinuirano praćenje projekta, izvještavanje i prikupljanje sve potrebne dokumentacije. Najveće zadovoljstvo predstavlja joj činjenica kako je u mogućnosti biti dio projekta kojemu je cilj pomoći u povećanju razine kvalitete života starijih i nemoćnih osoba, dok u trenucima opuštanja vrijeme najradije provodi u prirodi uz rekreativnu šetnju, a kod kuće, kad ima vremena, voli pročitati dobru knjigu ili pogledati dobar film.

Na pitanje što je ponukalo Udrugu na prijavu ovog projekta, odnosno koje su potrebe prepoznali, Lidija nam je rekla kako se Brodsko-posavska županija, kao ostatak Slavonije, suočava se s nekoliko izazova uslijed nepovoljnog socio-ekonomskog položaja, od kojih je jedan negativni demografski trendovi (starenje stanovništva i depopulacija) i život u riziku od siromaštva. Depopulacija je posebno pogodila ruralne krajeve, gdje ostaju živjeti stari i nemoćni, te nezaposlene radno sposobne osobe starije od 50 godina života koje zbog svoje životne dobi nisu konkurentne na tržištu rada. Naša udruga prvenstveno se bavi braniteljskom, odnosno veteranskom populacijom, među kojom su socio- ekonomske poteškoće još više izražene, uslijed zdravstvenih i drugih prepreka s kojima se oni suočavaju. Prepoznali smo potrebu prvenstveno među našim članstvom koje je sve starije i sve više im je potrebna ovakva vrsta socijalne usluge, međutim pri raspisivanju javnog poziva za krajnje korisnike nismo se ograničili samo na veteransku populaciju nego smo bili otvoreni za uključivanje svih onih kojima je usluga bila potrebna. U dosadašnjoj provedbi projekta obuhvatili smo ukupno 61 krajnjeg korisnika i korisnicu na području pet jedinica lokalne samouprave – Grada Nova Gradiška, općina Dragalić, Davor, Rešetari i Vrbje.

Što se uloge partnera na projektu tiče, Lidija kaže kako im Centar za socijalnu skrb pomaže u pronalasku i provjeri prihvatljivosti krajnjih korisnika te pomoći onima kome je najpotrebnije, a HZZ – PU Slavonski Brod im je pomogao u pronalasku pripadnica ciljne skupine (žena).

Cilj projekta je osnažiti i povećati samostalnost i financijsku neovisnost 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine kroz pružanje edukacije i zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 60 najpotrebitijih krajnjih korisnika. Projekt će pozitivno utjecati na sprječavanje institucionalizacije starijih osoba te doprinijeti povećanju kvalitete života krajnjih korisnika. 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, sklopilo je ugovor o radu na 12 mjeseci s 1.8.2021., a nakon toga će proći odgovarajući program osposobljavanja. Žene će usvojiti potrebna znanja i vještine neophodne za daljnji rad na projektu i uključivanje na tržište rada. Time će se uvelike utjecati na radnu aktivaciju žena te na povećanje njihove zapošljivosti i nakon završetka projekta. Projektom obuhvaćamo jednu od teže zapošljivih ciljnih skupina – žene u ruralnom području, te udovice i djecu poginulih branitelja i supruge branitelja, sukladno ostalim uvjetima pripadnosti ciljnoj skupini, te im time omogućujemo stjecanje novih znanja, vještina i radnog iskustva, sve kako bi doprinijeli povećanju kvalitete njihova života i cjelokupnom razvoju lokalne zajednice!

Na kraju našeg razgovora, Lidija je istaknula kako se nada se da će se program ZAŽELI nastaviti provoditi i sljedećih godina jer starimo kao društvo u cjelini i sve više će u bliskoj budućnosti trebati pomagati brojnim osobama upravo na ovakav način.

Podsjetimo, ovaj projekt je financirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda sa 100% stopom sufinanciranja u iznosu od 928.650,00 kn. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Preuzmi PDF