Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolica

Nova Gradiška i dalje želi i može bolje

Nizom prigodnih sadržaja 8. prosinca obilježen je Dan grada Nove Gradiške i blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. U organizaciji novogradiške gradske uprave u položeni su vijenci kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, te kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Najprije su vijence položila izaslanstva BPŽ (Marijan Šapina, Marko Šimić i Zvonimir Penić), potom grad Nova Gradiška ( Vinko Grgić, Borislav Vidošić i Dinka Matijević) a potom svi ostali. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi BZBDM predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević. Potom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i ustanovama uručena najviša gradska priznanja.

Na svečanoj sjednici gradskog vijeća najprije je sve u uvodu pozdravila predsjednica GV-a Dinka Matijević, koja je zahvalila gostima i uzvanicima na dolasku te čestitala svima koji su predloženi za prigodna priznanja i nagrade. Novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća podnio je izvješće o tome što je aktualna gradska vlast učinila u prethodnom razdoblju, kada je riječ o unapređenju gradskog gospodarstva i razvoju komunalne infrastrukture.

„U ovo teško vrijeme pandemije eto već dvije godine, usprkos velikim problemima, postižemo napredak, kada je riječ o realizaciji planiranih projekata i pripremi budućih projekata koje jesmo ili tek planiramo kandidirati prema sredstvima EU fondova. Ove 2021. godine završili smo projekata u vrijednosti 30 milijuna kuna (gradski bazeni, Mlinarska ulica, fotonaponska elektrana, CEKOM, Gradska vijećnica, GUP i prostorni plan, uređenje Društvenog doma u Ljupini, uređenje Ulice Ive Petranovića), a isto toliko novca planiramo uložiti u slijedećem vremenu samo u ekološke projekte (sortirnica, nova deponija za komunalni otpad, deponija za građevinski otpad, novi stroj za sabijanje otpada), ali u to ne uključujem posebno važan projekt Aglomeracije – gradnje pročistača, koji je vrijedan 143 milijuna kuna. U samo 2 projekta ( fotonaponsku elektranu BIOSOL i geotermalno istraživanje) bit će uloženo još 5 milijuna kuna. U proračun za slijedeću godinu planiramo uvrstiti projekata u vrijednosti 15 milijuna kuna. Iz Fonda za oporavak i otpornost namjeravamo povući čak 164 milijuna kuna.”- rekao je uz ostalo gradonačelnik Grgić.

Zamjenik župana BPŽ Danijela Marušića, Marko Šimić čestitao je Novogradiščanima Dan grada spomenuvši kako je Brodsko-posavska županija, pogotovo u zadnje vrijeme uložila znatna sredstva u unapređenje kvalitete pružanja usluga u Općoj bolnici Nova Gradiška ali i u drugim segmentima života. Pohvalio je suradnju gradskih i županijskih tijela pogotovo na zajedničkim projektima unapređenja gospodarstva i korištenja sredstava iz EU fondova.

Kao i svake godine u prigodi Dana grada dodijeljena su i najviša gradska priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Nagrada Grada Nova Gradiška posmrtno je dodijeljena vlč. Branku Gelemanoviću za pastoralno djelovanje, dijalog sa svim strukturama društva te veliki doprinos obnovi župne crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški te Udruzi za autizam „Sunce“ Nova Gradiška. Grb Grada Nova Gradiška dobili su Željka i Đuro Bakić, Gordan Bijelić i Udruga veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske „Kune”. Medalje Grada Nova Gradiška dobili su dr Ivan Bagarić, Zlatko Basić, Radomir Kovačević, Bernard Kumić – Berny, Ivo Pejaković i Željko Stević. U ime nagrađenih zahvalila se predsjednica Udruge za autizam Sunce Vesna Mijatović.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF