Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Obilježena 30. obljetnica VRA ŠIRINCI 92

U dane 2. i 3. siječnja raznim prigodnim sadržajima obilježena je 30. obljetnica VRA „Širinici 92“. Sve je započelo u nedjelju 2. siječnja u 11 sati svetom misom u crkvi Krista Kralja u Rešetarima za sve poginule, smrtno stradale umrle i nestale hrvatske branitelje kao i poginulog zapovjednika 2. bojne 121. brigade HV pukovnika Ivicu Atlagovića. Sutradan, u ponedjeljak 3. siječnja u 9 i 30 bilo je okupljanje u mjestu Smrtić gdje će u crkvi Sv. Antuna Padovnskog u 10 sati biti služena sveta misa. U 11 sati krenulo se prema spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Širinci. U 11 i 30 upriličeno je polaganje vijenaca i prigodna komemoracija te odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima VRA Širinci 92. U 12 i 30 pošlo se prema spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Rešetari a u 13 sati uslijedilo je polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima općine Rešetari, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Događaje su organizirali: Udruga veterna 3. GBR KUNE ogranak Nova Gradiška, Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja i Općina Rešetari.

Svečanosti obilježavanja i ove su godine nazočili brojni gosti i uzvanici, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ brigadir Mijo Kožić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića župan Danijel Marušić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije, brigadir u miru Branko Cindrić, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijsko oklopno mehanizirane brigade, brigadir Valentin Skroza. U ime Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ravnateljstva policije svečanosti su nazočili načelnik Policijske uprave brodsko posavske Antun Valić, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, ratni zapovjednik 4. pješačke 5. gardijske brigade „Sokolovi“, prvi general novogradiškog kraja, brigadni general u miru Mladen Mikolčević, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, jedan od zapovjednika 121. brigade HV pukovnik u miru Adam Tomičić te brojni predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, predstavnici državnih ustanova i institucija te načelnici općina.

Za novogradišku bojišnicu od presudne važnosti je bilo to što je tom akcijom neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege . U sklopu Orkana 91., akcija Širinci je imala iznimno važan značaj za novogradiški kraj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Širinci su u ovoj akciji dva puta bili oslobođeni 30. prosinca kada su naši branitelji uništili neprijateljsko dalekometno topništvo i potisnuli agresora dublje prema Psunju. Neprijatelj se pregrupirao i ponovno zauzeo položaje. Međutim, pripadnici 121. brigade , brodske 108. brigade te posebne novogradiške i brodske bojne 3. gardijske brigade i policije su 3. siječnja razbili neprijateljsku obranu i ponovo oslobodili Širince. Tog dana je potpisano i Sarajevsko primirje pa je napredovanje hrvatskih branitelja prema Okučanima i ostalim okupiranim dijelovima županije bilo zaustavljeno. Akcija Širinci je okončana 3. siječnja, ali je zbog neprijateljskog djelovanja unatoč primirju, žrtava bilo i do kraja ožujka 1992. godine. Ukupno je u Akciji Širinci poginulo 18 naših branitelja, 22 su bila ranjena. Neprijatelj je imao 70 poginulih.

A.Brađašević

Preuzmi PDF