Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

UHBDR121.b.p.NG već 12 godina suorganizator svečanosti u Zrinu

Osamdeseta obljetnica stradanja Zrinjana, odnosno genocida na Hrvatima u Zrinu,  tradicionalno je obilježena u Zrinu u nedjelju 10. rujna. Program obilježavanja započeo je mimohodom od spomen-križa podno Starog grada Zrina do spomen-crkve Našašća sv. Križa te polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod Križa nedaleko crkve koje su organizirali predstavnici braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske predvođeni Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Zagreba predvođeni njihovim predsjednikom Ivicom Matošević i članovi UHBDR121.b..p.NG predvođeni predsjednikom Damirom Matošević. Misno slavlje u 11 sati predvodio je apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, biskupskim vikarom i ravnateljem Zaklade za Zrin Markom Cvitkušićem, ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom, domaćim župnikom Darijom Stankovićem i više svećenika.

Već 12 godina zaredom suorganizatori ovog događaja su članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška pa su predstavnici ove udruge bili u Zrinu gdje su sudjelovati u prigodnom programu te obavljali odgovarajuće poslove oko organizacije. Po povratku u Novu Gradišku članovi UHBDR121.b.p.NG paljenjem lampiona i molitvom odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima na mjestima njihovog stradavanja gdje su podignuta spomen obilježja u Hrvatskoj Kostajnici i okolnim selima.

O ovom događaju kreirali smo radijsku emisiju na Domoljubnom radiju iz serijala Povijesno vjerodostojno vrednovanje Domovinskog rata, a pogledajte i galeriju fotografija.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF