Aktualno:

Dostojanstveno obilježena 32. obljetnica ustroja Samostalne psunjske satnije

Tijekom današnjeg dana uz odašiljač na Psunju obilježena je 32. obljetnica Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška. Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Obrana odašiljača Psunj imala je veliku važnost za Republiku Hrvatsku te održavanje prijeko potrebne komunikacije tijekom ratnih zbivanja. Strateški važno područje u Domovinskom ratu, a od velike važnosti za obranu Nove Gradiške, bio je Psunj, najviša planina u Slavoniji.

Uz spomen obilježje održan je prigodna komemorativni program a okupljenima s eobratio načelnik Općine Cernik i nekadašnji pripadnik te postrojbe Vitomir Žakić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ Ante Zdunić, ratni zapovjednik 121. brigade brigadir Josip Mikšić, jedan od ratnih zapovjendika Samostalne psunjske satnije Tomislav Šimić, predstavnik Udruge veterana i dragovoljaca iz Općine Čavle Denis Čargonja, te predstavnik tvrtke Odašiljači i veze Saša Radulić. U programu su sudjelovala djeca OŠ Matija Gubec iz Cernika i član UHBDR 121.b.p.NG  Rudolf Topčić.

32 dragovoljca Samostalne psunjske satnije je ranjeno, a život su položili Stjepan Škrobić i Ivan Matošević iz Cerničke Šagovine, Robert Petanić iz Nove Gradiške, Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, Tomislav Ordanić iz Cernika, Stanislav Marić i Zlatko Golubić iz Cernika, Ivan Đakić, Milan Cindrić i Nikola Lončar iz Vrbove, Josip Mikolčević iz Gunjavaca, Zvonko Marinović iz Baćindola, Zoran Terzić, Franjo Kumić i Milan Kurjaković iz Cernika.

Samostalna psunjska satnije ustrojena je 5. listopada 1991. godine. Tog se dana 47 boraca Cerničke satnije priključuje 35-orici boraca Cerničkog voda i 18-orici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću nadzirati i osiguravati cestu Strmac – Brezovo Polje. Tijekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160 boraca. Za zapovjednika je imenovan Luka zec. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. godine.

O ovom događaju u programu našeg Domoljubnog radija UHBDR121.b..p.NG uskoro poslušajte posebnu radijsku emisiju u novom serijalu koji će ovog puta biti pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja

Antun Brađašević

Preuzmi PDF