Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Dostojanstveno obilježena 32. obljetnica ustroja Samostalne psunjske satnije

Tijekom današnjeg dana uz odašiljač na Psunju obilježena je 32. obljetnica Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška. Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Obrana odašiljača Psunj imala je veliku važnost za Republiku Hrvatsku te održavanje prijeko potrebne komunikacije tijekom ratnih zbivanja. Strateški važno područje u Domovinskom ratu, a od velike važnosti za obranu Nove Gradiške, bio je Psunj, najviša planina u Slavoniji.

Uz spomen obilježje održan je prigodna komemorativni program a okupljenima s eobratio načelnik Općine Cernik i nekadašnji pripadnik te postrojbe Vitomir Žakić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ Ante Zdunić, ratni zapovjednik 121. brigade brigadir Josip Mikšić, jedan od ratnih zapovjendika Samostalne psunjske satnije Tomislav Šimić, predstavnik Udruge veterana i dragovoljaca iz Općine Čavle Denis Čargonja, te predstavnik tvrtke Odašiljači i veze Saša Radulić. U programu su sudjelovala djeca OŠ Matija Gubec iz Cernika i član UHBDR 121.b.p.NG  Rudolf Topčić.

32 dragovoljca Samostalne psunjske satnije je ranjeno, a život su položili Stjepan Škrobić i Ivan Matošević iz Cerničke Šagovine, Robert Petanić iz Nove Gradiške, Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, Tomislav Ordanić iz Cernika, Stanislav Marić i Zlatko Golubić iz Cernika, Ivan Đakić, Milan Cindrić i Nikola Lončar iz Vrbove, Josip Mikolčević iz Gunjavaca, Zvonko Marinović iz Baćindola, Zoran Terzić, Franjo Kumić i Milan Kurjaković iz Cernika.

Samostalna psunjska satnije ustrojena je 5. listopada 1991. godine. Tog se dana 47 boraca Cerničke satnije priključuje 35-orici boraca Cerničkog voda i 18-orici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću nadzirati i osiguravati cestu Strmac – Brezovo Polje. Tijekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160 boraca. Za zapovjednika je imenovan Luka zec. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. godine.

O ovom događaju u programu našeg Domoljubnog radija UHBDR121.b..p.NG uskoro poslušajte posebnu radijsku emisiju u novom serijalu koji će ovog puta biti pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja

Antun Brađašević

Preuzmi PDF