Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

Svi sveti, Dušni dan – informacije Ministarstva hrvatskih branitelja, PU BPŽ, Grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije

Prema uputi ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u spomen na sve hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata bit će upriličene svečanosti polaganja vijenac kod središnjeg spomen-obilježja u alejama poginulih hrvatskih branitelja i na središnjim grobljima u sjedištima svih županija.

Svečano polaganje vijenaca u Brodsko-posavskoj županiji u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i udruga iz Domovinskog rata  obavit će se 31. listopada 2023. godine u 10 sati u Aleji  poginulih hrvatskih branitelja kod središnjeg križa na gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Zajedničko izaslanstvo čine, župan, gradonačelnik, županijski pročelnik  nadležnog upravnog tijela, djelatnik  PO MHB-a, načelnik Policijske uprave, izaslanik MORH-a  te predstavnici županijskih i gradskih saveza i zajednica udruga iz Domovinskog rata. U suradnji s  policijskim kapelanom misa zadušnica za sve hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata služit će se na Dušni dan 2. studenog 2023. godine u 9 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

U Povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana  Grad Nova Gradiška organizira 31. listopada 2023. godine u 10 sati  svečano polaganje vijenaca kod spomen-obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana. Vijenci i cvijeće će se položiti i svijeće zapaliti za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, poginule civile u Domovinskom ratu te sve umrle. 

U prigodi obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, pretpostavlja se da će već od 27. listopada pa sve do 2. studenoga 2023. godine doći do pojačanog prometa vozila i kretanja građana, koji će se sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle, u većem broju okupljati na grobljima. U navedenom razdoblju očekuje se povećan broj vozila na svim cestama, osobito na autocestama (posebice autocesti A-3), državnim cestama, kao i na prilaznim cestama prema grobljima, te na graničnim prijelazima s Republikom Bosnom i Hercegovinom. U cilju sigurnog i neometanog obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, te ostvarivanja povoljnog stanja sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa, te sprječavanja izvršenja kaznenih djela i prekršaja, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske će poduzimati potrebite mjere i radnje. U vrijeme pojačanog intenziteta prometa na državnim cestama D-53  (prema graničnom prijelazu Slavonski Brod), D-5 (prema graničnom prijelazu stara Gradiška), D-7 (prema graničnom prijelazu Slavonski Šamac), policijski službenici će po potrebi fizički regulirati promet s ciljem što bolje protočnosti prometa te na graničnim prijelazima otvoriti najveći mogući broj prometnih traka.  Policijski službenici će također posebnu pozornost obratiti na prometovanje u zonama gradskih groblja Grada Slavonskog Broda i Grada Nove Gradiške (od 31. listopada od 7 sati, do 1. studenoga do 20 sati), kao i okolnih mjesta s ciljem osiguranja protočnosti prometa sukladno Rješenjima o privremenoj regulaciji prometa navedenih gradova. Također će policijski službenici procesuirati sudionike koji ne poštuju prometna propise. Molimo građane i vozače za strpljenje, toleranciju i međusobno uvažavanje svih sudionika u prometu, te poštivanje prometnih znakova, a posebice znakova i uputa koje daju policijski službenici kako bi svi događaji vezani za ove dane protekli mirno i dostojanstveno – priopćila je Policijska uprava brodsko-posavska.

Prenio: A.Brađašević

Preuzmi PDF