Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

2. emisija iz serijala – Aktualno iz života i rada braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata – O realizaciji projekta Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije i snimanju dokumentarnog filma o Logoru Stara Gradiška

Prije mjesec dana u novogradiškom Domu hrvatskih branitelja, a potom i na lokacijama u Staroj Gradiški, pala je „prva klapa“ dokumentarnog filma koji će prikazati što se događalo u Logoru Stara Gradiška za vrijeme okupacije srpskih postojbi koje su tu držale zatočene ratne i druge zarobljenike.

O tome su na press konferenciji govorili: Vlado Radošić autor dviju knjiga o tome logoru, te u ime nositelja projekta, Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije. Ovaj dokumentarni film o Staroj Gradiški dio je dokumentarnog serijala projekta naziva „Magistrala ratnog zločina“ koji obuhvaća sedam dokumentarnih filmova.

Vlado Radošić dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik specijalne policije „Zebre“ Nova Gradiška, umirovljen u zvanju glavnoga policijskog inspektora, sustavno je istraživao zločine u logoru Stara Gradiška ali i Bučju, Manjači i u drugim logorima gdje su bili zatočeni naši branitelji i svi oni koji su predstavljali opasnost za velikosrpski režim. O tome je napisao dvije knjige „Pakao logora Stara Gradiška“. Radošić je scenarist dokumentarca i ovo je prvi put kako se snima dokumentarni film prema njegovim knjigama.

Ovu današnju emisiju možete preuzeti i poslušati na linku:

https://voca.ro/1nAUHHNq7PPT

Antun Brađašević

Preuzmi PDF