Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolica

Dan općine Cernik – nastavak ostvarenja ambicioznih planova

Dana 29.  svibnja prigodnim sadržajima je upriličeno obilježavanje Dana općine i 31. obljetnice ustroja Općine Cernik. Ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci, zapaljene svijeće i odana počast a potom se pošlo do Franjevačkog samostana gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Nazočni su bili brojni gosti i uzvanici: gvardijan fra. Josip Grubišić, predsjednik Vijeća Hrvoje Žakiće, načelnica prijateljske općine Čavli Ivana Cvitan Polić,  načelnici općina Okučani, Rešetari i Stro Petrovo Selo: Aca Vidakovia, Zlato Aga i Nikola Denis, potom novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i Tomislav Družek, tajnik u Ministarstvu Sporta i turizma, te brojni predstavnici raznih institucija i ustanova, gospodarstvenici i ostali gosti. 

„Općina Cernik kroz proteklu 31 godinu posluje pozitivno zahvaljujući dobrom gospodarenju i planiranju rashoda.  Kroz predan, ustrajan i nimalo lak rad  stalno se vodi računa  o ravnomjernom razvoju Cernika  kao i svih mjesta u općini.  Napravilo se puno, od komunalne infrastrukture, vodovoda, odvodnje, cesta i poljskih putova. Neumorno se radi na  poticanju ruralnog razvoja kroz poljoprivredu i turizam te poduzetništva kroz izgradnju objekata gospodarske namjene i Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora.“- rekao je uz ostalo Hrvoje Žakić.                                       

Načelnik Vitomir Žakić je uz ostalo naglasio i slijedeće: „Cernik s ponosom stoji već  760 godina, a Općina Cernik 31 godinu, od 1993. godine kada smo ustrojem dobili općinu i mogućnost samostalnog odlučivanja, te kreiranja politike samog mjesta i općine. Općina ima status brdsko-planinskog područja i potpomognutog područja koje obuhvaća 128 kvadratnih kilometara, na kojemu se nalazi 8 naselja koja su međusobno dosta dislocirana što predstavlja ogroman izazov i trošak u pogledu izgradnje temeljne i društvene i komunalne infrastrukture infrastrukture. U smjeru ravnomjernog razvoja svih mjesta naše općine projektima financiranim iz fondova EU borimo se za revitalizaciju gospodarskih, poljoprivrednih i turističkih potencijala, izgradnju komunalne infrastrukture, poboljšanje socioekonomskih uvjeta s ciljem pružanja mogućnosti ostanka mladih obitelji u našoj općini. Ostvarivanjem spomenutih ciljeva, vjerujem da ćemo našim mještanima pružiti bolji život. Općina Cernik je postala interesantna za mlade obitelji jer se sve više traže nekretnine i s tom činjenicom smo sretni jer smo u zadnjih 10 godina izgubili 600 stanovnika. Općina Cernik ne stoji na mjestu, nego svakim danom napreduje i nudi bolje uvjete za život. Želimo biti bolji, želimo našim mještanima pružiti još bolji život.“- kazao je načelnik Vitomir Žakić.

Dan općine bio je i ove godine prigoda da predsjednik općinskog vijeća Hrvoje Žakić i načelnik  Vitomir Žakić uruče godišnje priznanja Općinskog vijeća.  ZAHVALNICE su dobili  MLADEN TRUPINIĆ, JOSIP BUKVIĆ, VITOMIR ĐURIĆ, VLADO DOŠLIĆ, LUKA ZEC, VIŠNJA BRČIĆ.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF