Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

Gvozdansko – nezaboravno povijesno svjedočanstvo o hrvatskim vojnicima

Danas je upriličen 11.hodočasnički spomen – pohod u Gvozdansko kom prigodom su i ove godine kao suorganizatori događaja sudjelovali članovi Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška.

Više stotina osoba iz Hrvatske i inozemstva bilo je nazočno svetoj misi te komemoracijskoj svečanost pored spomen obilježja koje je podignuto u spomen hrabrih hrvatskih branitelja koji su na današnji dan 1578. godine dali svoje živote u borbi protiv turskih osvajača, ali i žrtvama tijekom Drugog svjetskog rata te hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Ovogodišnje sjećanje na Gvozdansko započelo je u Zagrebačkoj katedrali, kocertom „Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.“ koji je održan u petak, 10. siječnja 2020. u organizaciji Udruge Zvuci tišine. Nastupio je Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem Miroslava Vukovojca Dugana te sopranistica Arijana Gigliani Philipp. Na programu su bila djela: Handela, Francka, Bizeta, Mozarta, Purcella i hrvatske božićne pjesme.

Današnja svečanost u Gvozdanskom zpočela je misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom, u spomen na 442. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine. Misu su predvodi umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i uz nazočnost predstavnika brojnih braniteljskih i povijesnih udruga i hodočasnika iz cijele Hrvatske. Nakon mise slijedio je mimohod i komemoracija žrtvama.

To prigodom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće a nakon toga upriličen je dostojanstven program u kojem je uz ostele tekstove i pjesme pročitana i pjesma novogradiške pjesnikinje Evice Kraljić te su bili prigodni govori najviših uzvanika.

Uz ostalo je rečeno kako bi smo mi Hrvati trebali poštovati ovaj povijesni događaj koji je dokaz velike hrabrosti i odvažnosti tadašnjih hrvatskih vojnika. Kada su turski osvajači nakon niza pokušaja osvajanja Gvozdanskog, ušli u utvrdu, svi su hrvatski branitelji bili mrtvi od smrzavanja i gladi. Vidjevši taj herojski čin, turski vojni zapovjednik je izdao naredbu da se pronađe kršćanski svećenik te da ti vojnici budu sahranjeni kako to njihova vjera nalaže. Time su osvajači odali poštovanje svojim neprijateljima što samo po sebi gotovo nevjerojatan povijesni raritet, te kazuje kakvu su hrabrost iskazali hrvatski vojnici.

U ime organizatora medijima se obratio glavni inicijator ovog hodočašća Damir Borovčak;

AB/MS

Preuzmi PDF