Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Nekategorizirano

(3/5) Veteranski  centri – podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja -Veteranski centar Šibenik i Sinj

Šibenik 

   Prvi veteranski centar koji je otvoren u Hrvatskoj, kao centar za rehabilitaciju, odmor i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji ima odlike hotelsko-rekreacijskog sadržaja, otvoren je 10. lipnja 2022. u Šibenku. Izgrađen uz pomoć novca Europske unije, danas zasigurno predstavlja jedan od ponajboljih primjera kako braniteljima osigurati rehabilitaciju, rekreaciju i oporavak.

Ukupne površina 5.830 četvornih metara, ovaj Veteranski centar, koji je sagrađen na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova, tijekom cijele godine dobiva najveći broj zahtjeva za korištenje što i ne čudi jer priroda, morski zrak, smještajni kapaciteti, sadržaj rekreativnih i terapeutskih programa i prostora, kao i iskusno i profesionalno medicinsko osoblje, doista jamči učinkoviti i ugodan proces oporavka.

Centar je sagrađen na temelju projekta koji je provelo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ , a ukupna vrijednost projekta, koji je proveden 1.siječnja 2023. iznosila je gotovo 329 milijuna kuna, odnosno gotovo 47 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je s Gradom Šibenikom sklopilo sporazum o korištenju pristupne ceste i izgradnji komunalne infrastrukture.

 Veteranski centar u Šibeniku ima 142 kreveta, godišnje može primiti do 2500 korisnika.

Osim smještajnih kapaciteta, korisnicima je na raspolaganju i prostor za dnevni boravak, prostor za radnu terapiju, prostor za fizioterapiju, prostor za duhovnu obnovu, fitnes centar, bazen te ostali popratni sadržaji. Korisnicima su na raspolaganju i tereni za tenis, boćanje, stolni tenis, nogomet te košarku, te ostale rehabilitacijske, sportske i rekreacijske sadržaje, ali i kulturne i društvene aktivnosti što ovaj Veteranski centar čini sadržajno vrlo bogatim.

   Uz sve nabrojeno, nije na odmet spomenuti i blizinu jadranskog mora i plaža, ali i prirodno ozračje te blizinu nacionalnih parkova kao što je to Nacionalni park Krka. Pored toga, Šibenik obiluje i bogatim kulturnim događanjima, manifestacijama, gastronomskim sadržajima i znamenitostima, koji ga čine, bez imalo pretjerivanja, biserom jadranske obale.

Sinj

Veteranski centar u Sinju, koji se nalazi na cesti – raskrižju prometnica koje vode prema mjestima Brnaze, Hrvace i Otok, ukupne je površina 4.774 četvorna metra. Ima 130 kreveta, a korisnicima su na raspolaganju i sadržaji centra poput restorana i caffé bara, knjižnice, terapijske dvorane, likovne i glazbene radionice, prostora za edukacijske programe, kao i bazena. Prostor je obogaćen šetnicom, prostorom za duhovnu obnovu, kao i terenima za mali nogomet, stolni tenis, odbojku, košarku, te boćanje.

Grad koji se nalazi u srcu Dalmatinske zagore, na 320 metara nadmorske visine, 30 kilometara udaljen je od Jadranskog mora, pa je od sinjskog veteranskog centra do najbližih jadranskih plaža, potrebno tek 20-tak minuta vožnje automobilom. Mnogi korisnici biraju upravo ovu destinaciju za odmor i rehabilitaciju i zbog činjenice da je Sinj okružen surim planinskim ljepoticama – Kamešnicom, Svilajom i Dinarom, da se nalazi na rubu plodnoga Sinjskog polja kojemu život udahnjuje bistra i studena Cetina, što je pravi mamac za sve veterane koji planinare, ljubitelje su prirode i pustolovnog su duha.  

   Ovo carstvo voda, polja i kamena u Cetinskoj krajini nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a svojom bogatom kulturom i stoljetnom tradicijom plijeni pažnju. Nadaleko poznat po danima Alkarskih svečanosti i blagdanu Velike Gospe, ovaj alkarski grad kao neraskidivi spoj viteštva i vjere, za mnoge je neizbježan.

Jer Sinj nije samo grad, nego je i, kako to mnogi znaju na osobit način isticati – simbol hrabrosti, vjere i ljubavi prema domovini. Stoga se o Sinju i Cetinskoj krajini s pravom govori kao o nezaobilaznom mjestu svakog Hrvata, pogotovo hrvatskog branitelja, gradu u kojem ćete biti rado viđen gost. Tim više što Sinjani svojom gostoljubivošću i srdačnošću dočekuju svakoga tko želi osjetiti tu jedinstvenu atmosferu. Bilo da ste tu zbog alkarskih vitezova, blagoslova Gospe Sinjske, mnogo drugih zanimljivih događanja, pa i zbog rehabilitacije i odmora u sinjskom Veteranskom centru – Sinjani će vas dočekati otvorena srca i s osmijehom!

Autorica: Snježana Dukić 

Ciklus objava novinarskog projekta – Veteranski centripodizanje kvalitete života  – financijski podržava Agencija za elektoroničke medije kroz projekt “Poticanje novinarske izvrsnosti 2024.”

Preuzmi PDF