Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoNekategorizirano

10. emisija serijala – Zdravlje snaga za život – Tin Pongrac – predavanje o prevenciji depresije i suicida

Članovi Udruge volontera Nova Gradiška dana 3. listopada ove godine u Velikoj gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški organizirali su predavanje Tina Pongraca, predsjednika Udruge “Životna linija” i predsjednika Hrvatskog saveza za mentalno zdravlje, na temu prevencije depresije i suicida.

U državama članicama Europske unije, kao i u zemljama kandidatkinjama, čak 89 % građana izjavilo je da je u posljednjih nekoliko godina bilo događaja koji su negativno utjecali na njihovo mentalno zdravlje. Brojni ljudi u Hrvatskoj ističu osjećaj tuge, potištenosti, pretjeranih strahova ili brige, osjećaj niskog samopouzdanja, poteškoće s koncentracijom, socijalno povlačenje i naposljetku gubitak interesa, odnosno užitka u aktivnostima u kojima su prethodno uživali. Sve te stvari su usko povezane s depresijom i drugim mentalnim bolestima, a u Hrvatskoj je psihoterapija, naročito individualna, slabo dostupna. Stanje je sada vjerojatno gore nego ikada, ali je porasla svijest da se treba raditi na prevenciji depresije i suicida. Poznato je da je oko 50 % svih izvršenih suicida povezano s nekim oblikom depresije.

U današnjoj emisiji emitirat ćemo vam tonsku reportažu, odnosno integralni tonski snimak sa spomenutog predavanja Tina Pongraca. Čut ćete što on govori o ovoj temi te što je odgovorio na upite nekih posjetitelja koji su u velikom broju došli slušati ovo predavanje. Nadamo se kako će vam sve to biti zanimljivo i korisno.

Ukoliko niste bili u mogućnosti današnju emisiju poslušati u redovnom emitiranju programa Domoljubnog radija, to možete učiniti naknadno u bilo koje vrijeme klikom na ponuđeni link

https://voca.ro/1aY79XUJng9K

Antun Brađašević

Preuzmi PDF