Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Srbija podnijela kaznene prijave protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića zbog špijunaže

Kaznene prijave su Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici podnesene protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, navedeno je u priopćenju u kojem stoji kako su navedeni prenosili informacije “usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”.

Na temelju prikupljenih podataka,  Letić se sumnjiči da je, kao bivši pripadnik MUP-a Srbije, “uz materijalnu nadoknadu, a po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura, angažiran da na teritoriju Srbije prikuplja informacije koje imaju obavještajni karakter”. Dvojica osumnjičenih su, kako navodi BIA, prenosili informacije hrvatskim obavještajnim krugovima i poduzimali druge aktivnosti kojima se pomaže rad hrvatskih obavještajnih struktura.

Letić je, prema navodima BIA, dio suradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je navodno formirao i koristio Nikola Kajkić, rođen 1973., državljanin Hrvatske, inspektor u Odjelu za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

Ta mreža služi za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje osoba na teritoriju Srbije za suradnju s hrvatskim pravosuđem te za “dolaženje do dokumentacije koja bi bila zlouporabljena u vanjskopolitičke svrhe u cilju diskreditacije Srbije”, navela je BIA dodajući da je Kajkić svojedobno, u razdoblju najintenzivnijeg korištenja Letića u obavještajne svrhe, obavljao i dužnost šefa istražnog tima za ratne zločine.

Tim su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske radi ponovnog pokretanja istražnih radnji o ratnim zločinima, “počinjenim protiv osoba hrvatskog podrijetla u razdoblju građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravomoćnim presudama Posebnog odjela za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu”, navela je u priopćenju BIA.

Agencija je, kako se naglašava, utvrdila da je “Kajkić svoje angažiranje na teritoriju Srbije provodio ilegalno, realizirajući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i službenih kanala komunikacije i suradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dviju zemalja”.

Sve to je, kako navodi BIA, realizirao “po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju sukladno zakonu”, te da se “ukaže na navodni politički utjecaj na odluke suda i da se ugroze sigurnost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije”.

Letić je 13. srpnja ove godine uhićen u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizirane kriminalne skupine, predvođene američkim državljaninom Michaelom Dokovićem (čije pravo ime je Iljmija Frljučkić).

On je uhićen, prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina, vrijednog oko 18 milijuna eura, iz Urugvaja u Švicarsku, dok je Kajkić trenutno nedostupan istražnim organima Srbije i nalazi se izvan granica zemlje, navela je BIA.

Komentirajući nedavno otkrivenu rusko-srpsku špijunsku aferu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su na teritoriju Srbije aktivne mnoge obavještajne službe, a poglavito iz država regije. U komentarima te afere pojedini srbijanski dužnosnici apostrofirali su, među ostalim Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku kao obavještajno aktivne u Srbiji – piše direktno

M.S.

Preuzmi PDF