Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Branitelji

Na današnji dan, 6. veljače 1991. godine, osnovana je Antiteroristička jedinica “Sljeme”.

Na današnji dan, 6. veljače 1991. godine, osnovana je Antiteroristička jedinica “Sljeme”. Jedinica je imala 200 djelatnika te je smještena u Tomislavov dom u blizini Sljemena. Jedinica je formirana kao dio Antiterorističke jedinice Lučko, a njezin zapovjednik bio je Slavko Butorac, dok je zamjenik zapovjednika bio Željko Sačić.
Odmah po osnutku Jedinica je provodila vojnu obuku s ciljem što bržeg stavljanja u punu borbenu spremnost. Već ranije njezini djelatnici, policajci iz starog sustava, bili su obučeni za zadaće poput osiguranja objekata i štićenih osoba, pa je Jedinica shodno tome preuzela osiguranje najviših državnih dužnosnika – ministra obrane Martina Špegelja te ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca. Isto tako, Jedinica je pratila i osiguravala važne transporte kojima se distribuiralo naoružanje po Hrvatskoj, a prvu značajniju akciju imala je već sredinom veljače.
Jedinica je tijekom veljače i ožujka 1991. godine intervenirala u uspostavljanju javnog reda i mira na području Daruvara i Pakraca. Ubrzo je većina pripadnika ATJ “Sljeme” otišla u razne krajeve Hrvatske gdje su činili zapovjedne strukture Posebnih jedinica policije koje su u ljeto 1991. prerasle u Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Hrvatske.

Izvor – Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.

Autor teksta – Borna Marinić

Mario Strinavić

Preuzmi PDF