Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Održan 5. Izvještajno-izborni sabor Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška

Jučer je, 08. veljače 2020. godine Velikoj gradskoj vijećnici Nove Gradiške održan 5. izvještajno izborni sabor Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 121.brigade-pukovnije. Prigoda je to prisjetiti se svega onoga što je udruga radila u proteklih godinu dana.

Nakon pozdravnog govora, na radnom dijelu sjednice, predsjednik udruge mr.sci. Damir Matošević podnio je vrlo detaljno izvješće o radu udruge između dva sabora. Kako ističe, Udruga je radila u skladu s zacrtanim planom i programom te je isti realiziran u potpunosti. S posebnim ponosom ističe obilježavanje međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske, oslobodilačke akcije; Gradina ’91,oslobodilačku akciju Šagovina ’91 i oslobodilačku akciju Širinci ’92 kao i preko tridesetak drugih aktivnosti. Suradnju udruge sa Gradom Nova Gradiška ocjenjuje iznimno kvalitetnom kao i sa drugim jedinicama lokalne uprave i županije.

Financijsko izvješće o radu udruge podnio je Franjo Luketić, čiji računovodstveni servis vodi financije udruge. Kao ističe, udruga ima stabilne financije i posluje u skladu s propisima. Financijsko izvješće, sukladno zakonu, biti će objavljeno na stranicama Ministarstva financija.

Saboru udruge, obratio se Vlatko Greiner koordinator za braniteljske udruge Grada Nove Gradiške i izaslanik gradonačelnika Vinka Grgića. Ističe da je Udruga 121 brigade-pukovnije najveća udruga po broju članstva i da provodi najviše aktivnosti u gradu s čime su iznimno ponosni u gradskoj Upravi. U svom govoru osvrnuo se na sve ono što gradske vlasti čine za braniteljske Udruge u Novoj Gradiški. Ističe iznimno zadovoljstvo što je ispravljena nepravda i konačno napravljena Spomen ploča dvanaestorici hrvatskih branitelja ispred Doma kulture u Novoj Gradiški koji su poginuli u najbrutalnijem napadu srpskog zrakoplovstva na Novu Gradišku 21.09.1991. Ističe povećanje proračunskih sredstava za rad braniteljskih udruga u 2020. godini, kao i završetak radova na uređenju dvorišta Doma branitelja.

Saboru udruge obratio se i Zdravko Sokić prvi zapovjednik Kriznog štaba bivše Općine Nova Gradiška i prvi načelnik tadašnje Skupštine općine Nova Gradiška i član ove udruge. ističe zadovoljstvo radom udruge i pohvaljuje sve ono što se radi na zaštiti digniteta Domovisnkog rata i promicanja istine o Domovinskom ratu. Posebno ističe zahvalnost na izgradnji Spomen ploče ispred Doma kulture i po prvi puta ističe da je taj najkrvaviji dan u povijesti ovog grada bio presudan u odluci tadašnjeg ministra Obrane Gojka Šuška da Nova Gradiška dobije svoju brigadu.

Nazočnima se obratio i profesor Ante Vukšić predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Pohvaljuje rad udruge 121 brigade-pukovnije kao najbrojnije udruge,ali i udruge koja najviše radi. Kako ističe, udruga 121. brigade -pukovnije ne samo da radi na zaštiti digniteta Domovinskog rata i obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata nego i obilježavanju povijesnih događaja i borbe Hrvata za svoju opstojnost i samostalnost, pri tome naglašava Zrin i Gvozdansko gdje se ova udruga pojavljuje kao i organizator što je za apsolutnu pohvalu.

Nakon završetka radnog dijela 5. Izvještajno-izbornog sabora udruge za sve članove organiziran je i prigodni domjenak u Domu hrvatskih branitelja.

Mario Strinavić

Preuzmi PDF