Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Gospodarstvo

Četiri helikoptera Mi-171 Sh ponovno spremna za uporabu, HRZ pravovremeno reagirao

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, u četvrtak, 13. veljače 2020. izvijestio je o aktualnostima vezanim za remont helikoptera Mi-171 Sh. Istaknuo je kako situacija nije dramatična i pojasnio je pojedinosti o uočenoj tehnološkoj greški na helikopterima.

HRZ reagirao na vrijeme, poduzete mjere za održavanje pripravnosti hitnog medicinskog prevoženja na Krku

“Jučer poslijepodne iza 15 sati dobio sam informaciju o određenoj tehnološkoj grešci koja se potkrala tijekom remonta helikoptera Mi-171 Sh. Nakon toga smo odlučili prekinuti uporabu helikoptera, poduzeli mjere da se ne prekine pripravnost za hitno medicinsko zračno prevoženje na Krku”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Križanec.

Na Krk je upućen helikopter iz 395. Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja i u roku od tri sata ponovno je bila spremna pripravnost na Krku, a u međuvremenu nije bilo zahtjeva za medicinskim prevoženjem.
“Istaknuo bih da su jučer prije 15 sati provedena dva medicinska leta, dva života su spašena. Nakon toga smo poslijepodne pa do kasno u noć sjeli s djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra, povezali se i s ruskim izvođačem koji je bio i odgovoran za taj dio posla i obavili intenzivne konzultacije, kako i što dalje, kako riješiti problem. Došli smo do određenih zaključaka, predložili mjere i postupili po njima danas tijekom dana”, rekao je general Križanec. Izvor : MORH

Uspješno otklonjena tehnološka greška na četiri helikoptera na Lučkom

“Od ranog jutra su djelatnici ZTC-a i zrakoplovni tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Lučkom predano radili i uspješno otklonili tu tehnološku grešku na četiri helikoptera, a sutra ćemo otkloniti istu grešku i na helikopteru na Krku”, istaknuo je general Križanec.

“Riječ je o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom eksploatacije nismo imali nikakve indikacije. Ruski inženjer je primijetio grešku i upozorio nas. Naši tehničari su potvrdili da su cijevi na hladnjaku krivo spojene na svih deset helikoptera, a od jučer do danas je kvar otklonjen na četiri helikoptera”, pojasnio je Križanec.

Niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika, putnika
General Križanec je naglasio da niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika i putnika. Greška je primijećena i reagirano je na vrijeme.

“Ovog trena su riješena četiri helikoptera na Lučkom, sutra ćemo riješiti peti helikopter na Krku, a ostali dio flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo nam i dalje omogućava provedbu svih zadaća, pripravnost za treću misiju, provedbu obuke, kao i potpore koju radimo u zemlji”, zaključio je general Križanec.

Mario Strinavić

Preuzmi PDF