Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Branitelji

Priprema za obilježavanje 29. obljetnice 3. gbr „Kune“

Udruga 3. gardijske brigade “Kune” užurbano radi na pripremi obilježavanja 29. obljetnice ustrojavanja brigade. O zaključcima sastanka izvjetili su nas priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Članovi Predsjedništva Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška: Dražen Rossi – predsjednik, Vili Šrut – tajnik, Dražen Pišonić – blagajnik, Antun Špehar – član i Marko Derežanin – član, bili su u petak 13. ožujka 2020. u Bilju na radnom sastanku u prigodi svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“. Domaćin radnog sastanka bio je Siniša Romer – Rambo predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Baranja, jer je ogranak Baranja ovogodišnji domaćin navedenog svečanog obilježavanja.

Radnom sastanku su osim domaćina i naših novogradiščana nazočili i predsjednici te predstavnici i svih udruga proisteklih iz 3. gbr „Kune“, a to su: središnjica Osijek, ogranak Slavonski Brod, ogranak Đakovo i ogranak Vinkovci.

Radni sastanak je uistinu bio radni te izuzetno konstruktivan, a što i priliči bivšim pripadnicima legendarne 3. gbr „Kune“. Naravno da su donijeti i potrebiti zaključci, a neki od njih su slijedeći:

  1. Ovogodišnja obljetnica će biti obilježena u nekoliko dana i na nekoliko lokacija te različitim sadržajima pa je sve objedinjeno pod nazivom „Dani obilježavanja 29. obljetnice osnutka 3. gbr Kune“ (25. travnja u Vinkovcima, 27. travnja u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Đakovu, Osijeku i Belom Manastiru, 28. travnja u Osijeku i Bilju te 29. travnja u Bilju).
  2. Središnja proslava će se održati u srijedu 29. travnja ove godine u Bilju.
  3. Djelatnici Tenkovske bojne „Kune“ iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HV-a aktivno će sudjelovati u navedenoj obljetnici, kao i ostale postrojbe HV-a sa svojim osobljem i tehnikom koja će biti izložena i prezentirana.
  4. Moderator i voditelj svečanog programa na središnjoj proslavi u Bilju bit će član Predsjedništva naše novogradiške Udruge veterana 3. gbr „Kune“ Marko Derežanin.
  5. Poradi novonastale situacije prouzrokovane koronavirusom moguće su korekcije u planiranim terminima i sadržajima. (Pričuvni termin središnje proslave u Bilju je 3. rujna 2020.)
  6. Pokrovitelj ovogodišnje obljetnice osnutka 3. gbr „Kune“ je Ministarstvo hrvatskih branitelja.
  7. Idući radni sastanak je zakazan za 15. travnja ove godine, a također će se održati u Braniteljskom centru Bilje.

Ponosna i slavna 3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. iz sastava MUP-a RH, a kroz istu je prošlo je oko 10 tisuća pripadnika. Među njima su bili i pripadnici naše novogradiške 3. satnije 3. bojne 3. gbr, a koji su danas članovi Udruge veterana 3. gbr „Kune“ ogranak Nova Gradiška.

Hrabri pripadnici „Kuna“ borili su se na mnogim ratištima gdje se branila i stvarala domovina nam Hrvatska, ali i branio interes opstanka hrvatskoga naroda na ovim područjima. U svim tim ratnim vihorima 369 pripadnika 3. gbr je položilo svoj život na oltar Domovine, a njih 1.088 je ranjeno. Nažalost, 12 pripadnika 3. gbr još uvijek se vode kao nestali. Svima njima u čast, a u cilju očuvanja sjećanja na njih i ratni put ponosne i slavne 3. gardijske brigade te prijateljsko druženje svih onih koji su imali čast biti „Kune“, kao i njihovih gostiju i uzvanika, i ove godine će se upriličiti svečano obilježavanje osnutka 3. gbr „Kune“, a svim detaljima bit ćete pravodobno informirani, kao i o ovom radnom sastanku održanom 13. ožujka ove godine u Bilju.” Stoji u priopćenju kojeg potpisuje umirovljeni Bojnik HV,Marko Derežanin

Mario Strinavić

Preuzmi PDF