Aktualno:

Svečano i dostojanstveno odavanje počasti braniteljskoj populaciji povodom Dana hrvatskih branitelja BPŽ / AUDIO i FOTO GALERIJA

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije u srijedu 16. rujna svečano je obilježen i u Staroj Gradiški, Novom Varošu i Novoj Gradiški. U zajedništvu sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Općinom Stara Gradiška i uz potporu Koordinacije braniteljskih udruga Nove Gradiške na čelu sa koordinatorom Vlatko Greinerom, provedbu prigodnih svečanih sadržaja vrlo uspješno je odradila Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune –ogranak Nova Gradiška.

Pored spomen obilježja poginulim braniteljima u parku u Staroj Gradiški najprije je održana komemorativna svečanost kom prigodom su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra generala Tome Medveda vijenac je položio umirovljeni general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić a bio je tu i umirovljeni brigadni general i nekadašnji zapovjednik 3. gardijske brigade Kune, Josip Zvirotić. U ime BPŽ i ove godine vijenac je osobno položio župan Danijel Marušić dok je u ime Općine Stara Gradiška to učinio načelnik Veliir Paušić. Vijence su položili i predstavnici MUP-a RH odnosno PU BPŽ, izaslanstvo 1. gardijske brigade Tigrovi, te predstavnici 3. gardijske brigade Kune, zatim predstavnici grada Nove Gradiške predvođeni Vlatkom Greinerom a potom i ostali predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata zapadnog dijela BPŽ. Molitvu je predvodio vlč. Željko Volarić. Nazočnima su se prigodnim govorima obratili načelnik Paušić, župan Marušić, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade ogranak Nova Gradiška Dražen Rossi, te general Lucić, a umirovljeni bojnik i moderator skupa Marko Derežanin, nekadašnji pripadnik 3. i 5. gardijske brigade pročitao je i dio povjesnice o teškim borbama koje su se dogodile 16. rujna 1991. godine u Novom Varošu. Nakon komemoracije u Staroj Gradiški pošlo se u Novi Varoš gdje su zapaljeni i lampioni pored Križa i spomen obilježja u čast poginulim hrvatskim braniteljima u centru mjesta dok su predstavnici 1. gardijske briade posebno otišli odati počast i svome nekadašnjem suborcu Božidaru Glodiću kojem je podignut spomenik na rubu šume Prašnik, na mjestu njegovog smrtnog stradavanja u borbi. Na kraju tih događanja upriličen je zajednički objed u prostoru dvorišta Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški uz poštovanja preventivnih epidemioloških mjera.

Evo izjava i poveće foto galerije.

general zbora u mirovini Josip Lucić
župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić