Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Sjećanje na najteži ratni dan/ FOTO GALERIJA

Dana 21. rujna 1991. godine dogodio se najkrvaviji ratni dan za grad Novu Gradišku. Neprijateljski zrakoplovi tzv. JNA izveli su svoj krvavi pir te ubili 12 te teško ranili 50-tak osoba. Od posljedica ranjavanja toga dana još je nekoliko osoba preminulo naknadno. Najteže je bilo ispred Doma kulture u Relkovićevoj ulici, gdje su se u trenutku napada zatekla dva kamiona u kojima su bili tek regrutirani pripadnici ZNG-a. Ondje je bila smještena lokalna radio postaja Hrvatskog radija Nova Gradiška, no gađani su i ostali civilni ciljevi kao što su zgrada gradske uprave, pekara, pošta, pravoslavna crkva, banka, željeznička postaja, filter stanica akumulacije na Bačici te nekolicina stambenih objekata. Ovaj mučki i kukavički čin neprijatelji su učinili kao odmazdu za poraze na novogradiškoj bojišnici gdje su im hrvatske obrambene snage nanijele velike gubitke sprečavajući spajanje tzv. banjalučkog i bjelovarskog korpusa JNA. Toga dana od posljedica napada zrakoplova poginuli su: Marinko Bašić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Tomo Idžaković, također pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Goran Jeftić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara, Mikret Kopić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Ivan Labavić, pripadnik Zbora narodne garde iz Bilog Briga, Željko Lucić, pripadnik Zbora narodne garde iz Seoca, Dušan Milošević, pripadnik Narodne zaštite iz Nove Gradiške, Domagoj Potkonjak iz Cernika, Marko Ružojčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Donjeg Lipovca, Ante Stipić, pripadnik Zbora narodne garde iz Gornjih Bogićevaca, Marko Tičak, pripadnik Zbora narodne garde iz Nove Gradiške i  Davor Topčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara.

U spomen na poginule i ranjene u ponedjeljak 21. rujna ove godine, pored lani podignutog spomen obilježja ispred novogradiškog Doma kulture, okupio se veliki broj osoba. Upriličena je komemoracija, polaganje vijenaca i paljenje lampiona. Najprije su počast odali članovi novogradiške Udruge roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom udruge Antom Vukšićem, a potom i predstavnici Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Nova Gradiška. U ime Brodsko-posavske županije počast su odali: župan Danijel Marušić, i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej, te ravnatelj Doma zdravlja Marijan Šapina, i gospodin Zorislav Trobić. U ime grada Nove Gradiške vijenac su položili: predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, i zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina. Počast su odali i predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, članovi JVP-e i DVD-a Nova Gradiška, pripadnici 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, ratni zapovjednik brigadir Josip Mikšić te predsjednik UHBDR 121.b.-p. NG Damir Matošević te nekadašnji predsjednik Kriznog stožera Nove Gradiške Zdravko Sokić i drugi, zatim Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ na čelu s predsjednikom Brankom Cindrićem,  članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Draženom Rossi. Bili su tu i saborski zastupnik Davor Vlaović, te članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada BPŽ na čelu s predsjednikom Jozom Bungićem, te članovi gradskih ustanova i predstavnici Udruge navijača NK Dinama – BBB Nova Gradiška. Točno u 12,52 minute kada su cijelim gradom Nova Gradiška odzvonile sirene koje su podsjetile na spomenuti tragični događaj.

„Najkrvaviji dan u povijesti Nove Gradiške, dokaz je kako se teško stvarala Hrvatska. U temeljima slobodne domovine su sva ova imena, imena ljudi koji su dali svoje živote. U Slavonskom Brodu je cijeli jedan razred je poginuo, to je samo pokazatelj da se nikada ne zaboravi i ne ponovi. U prigodi ovakvih sjećanja na sve te hrabre ljude koji su naši junaci, sastanemo se kako bi se prisjetili tih bolnih i ponosnih dana. „- rekao je u izjavi medijima ovim povodom župan Danijel Marušić.

Preuzmi PDF