Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Predstavnici UHBDR 121.b.p.NG na svečanosti u Gvozdanskom/ FOTO GALERIJA

Misno slavlje u spomen na 443. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine, uz poštivanje epidemioloških mjera, održano je jučer u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić, a u koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, ekonom mons. Zdravko Novak i domaći župnik vlč. Stjepan Filipec. Slavlju je zbog epidemiološke situacije te potresa prisustvovala manja skupina hodočasnika pristiglih iz Nove Gradiške, Siska, Zagreba, Ivanić-Grada i drugih krajeva.

U homiliji biskup je rekao kako su branitelji Gvozdanskog svijetli primjer ljubavi prema Domovini i žrtve za nju. „Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri mjeseca odolijevali i nisu prihvaćali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote. No, oni su radije ostali na braniku utvrde Gvozdansko i na braniku Domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. “- rekao je biskup Košić.

Dolazeći na Gvozdansko putem preko Hrvatske Kostajnice, peteročlana delegacija UHBDR 121. d.p. NG, na mjestima stradavanja hrvatskih branitelja gdje su podignuta spomen obilježja, zapalila je lampione i odala počast molitvom i minutom šutnje. Nakon toga distribuirana je humanitarna pomoć u selima nedaleko Gline, Petrinje i Siska.

Pogledajte foto galeriju o ovom događaju.

Preuzmi PDF