Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Nekategorizirano

15. emisija iz serijala “Kako ojačati borbu protiv stereotipa i predrasuda”- ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA I ZAŠTITU ŽENA –

U današnjoj emisiji bavimo se temom stereotipima vezanim uz ravnopravnost spolova, a više o tome kako se boriti protiv njih i što u svezi s tim čine, reći će nam Tamara Tokić – koordinatorica programa Udruge STATUS M iz Zagreba, i Stipe Nogalo voditelj programa s mladima i edukator te Udruge. Oni se bore za društvo nenasilja inkluzije i rodne ravnopravnosti ili kako oni vole reći – rodne pravde. Bave se još i stvaranjem, provedbom i vrednovanjem odgojno-obrazovnih aktivnosti za mlade, zagovaranjem za prava mladih, provedbom istraživanja o mladima i informiranjem, i zagovaranjem s ciljem unaprjeđenja kako njihovog statusa, tako i javnih politika i praksi.

I u hrvatskom društvu uvriježeni je stereotip kako muškarci trebaju biti dominantni nad ženama, kako su žene slabiji spol te trebaju biti podređene muškarcima u mnogočemu.

Mladićima se govori kako svoju muškost trebaju uz ostalo dokazivati grubošću ili čak i nasiljem nad ženama itd. Moramo se svakako boriti kako bi kroz edukaciju dali doprinos smanjenju diskriminacije i nasilja nad ženama i općenito smanjenju djelovanja stereotipa koji nanose štetu svima u društvu.

Rad ove udruge može biti primjer drugima kako dati doprinos ravnopravnosti spolova i stvarati pravednije i bolje društvo.

Udruga Status M dakako provodi i mnogobrojne druge programe a ne smo one koji se odnose na stereotipe i predrasude, no poslušajmo što su nam rekli Tamara Tokić i Stipe Nogalo.

Ukoliko niste u mogućnosti poslušati ovu radijsku emisiju u redovnom emitiranju Domoljubnog radija, možete to učiniti naknadno u bilo koje vrijeme klikom na LINK u nastavku ovog teksta.

https://voca.ro/1iyE7jUqXfwL

Antun Brađašević

Preuzmi PDF