Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljubljeGrad i okolica

Sveta misa, posveta groblja i blagoslov zvona u Dragovcima

Prošle nedjelje u Dragovcima, naselju u općini Nova Kapela bilježimo zanimljiv događaj. Josip Homjak, voditelj Župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli služio je misu na groblju u Dragovcima gdje je nedavno postavljeno novo crkveno zvono, koje je ovom prigodom blagoslovljeno, a također, uoči Svih svetih i Dušnoga dana bio je i blagoslov Središnjeg križa i grobnih mjesta. Događaju su bili nazočni brojni mještani ali i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Županija je naime sa 20 tisuća kuna pripomogla akciju kupnje i postavljanja zvona, a ostatak novca osigurali su mještani Dragovaca i Općina Nova Kapela. Groblje u Dragovcima je inače u zadnjih nekoliko godina potpuno vrlo lijepo uređeno, kao i prilaz groblju s parkirlištem za automobile. U neposrednoj blizini je i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Petru Crnkoviću i Dragi Varoščiću i tu se svake godine o organizaciji NK Orljava održava prigodna komemoracija njima u spomen.

Iako smo svjedoci depopulacije slavonskih sela i odlazaka u inozemstvo, u Dragovcima se zadnjih godina puno učinilo na podizanju kvalitete života. Nedavno je djelomično obnovljena i uređena područna škola koja pripada OŠ „Antuna Mihanovića“ Nova Kapela –Batrina i u koju pohađa 14 učenika, preuređen je park i obnovljena crkva u mjestu i mještani su vrlo aktivni i poduzetni za svaku pozitivnu inicijativu, koja je prepoznata kako od Općine Nova Kapela, tako i od Brodsko-posavske županije.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF