Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljubljeGrad i okolica

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije koji je ovih dana svečano obilježen nizom prigodnih sadržaja, spomen je na 16. rujna 1991. godine kada je tadašnja brodska vojarna, u kojoj su bili pripadnici tzv. JNA, stavljena pod nadzor hrvatskih branitelja. Tijekom Domovinskog rata diljem hrvatskih ratišta poginulo je 768 branitelja s područja Brodsko-posavske županije pri čemu je njih više od 400 bilo s područja bivše općine Slavonski Brod. Za sve poginule, nestale umrle branitelje iz Domovinskog rata održana je i sveta misa zadušnica u kapeli svete Ane. Svečano je bilo i kod spomen obilježja poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Slavonskom Brodu gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila lampione, počevši od udruga roditelja i djece poginulih branitelja s područja BPŽ, preko predstavnika braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ,  do izaslanstva Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, izaslanika Vlade RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, predstavnika političkih stranaka s područja BPŽ, do učenika OŠ iz Sibinja. Nakon toga je u Domu HVIDR-e bio zajednički objed kom prigodom su se okupljenim predstavnicima braniteljskih udruga prigodnim riječima obratili: predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ Branko Cindrić, župan BPŽ Danijel Marušić i izaslanik predsjednika Vlade RH general u miru Josip Lucić nekadašnji načelnik Glavnog stožera OS RH. Svi su oni u svojim govorima istakli važnost i ulogu hrvatskih branitelja – dragovoljaca u početcima stvaranja hrvatske opstojnosti i državnosti. „Da nije bilo njih i njihove hrabrosti tih presudnih dana, nikada ne bi smo imali slobodnu, neovisnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku.“- rekao je uz ostalo župan Marušić dok je general Lucić posebno govorio o važnosti hrvatskog zajedništva kako u Hrvatskoj tako i u BiH gdje je također bila borba za opstojnost hrvatskog naroda. „Zajedno smo obranili i stvorili našu Hrvatsku i moramo ju nastaviti i dalje unapređivati i danas kada mi branitelji imamo već i svoju unučad i praunučad. Budimo ponosni na to što smo stvorili.“- rekao je uz ostalo Lucić.

Istoga dana u popodnevnim satima u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domoinskog rata BPŽ, Udruge veterana 3. gardijske brigade ” Kune ” ogranak Nova Gradiška, uz pokroviteljstvo Općine Stara Gradiška i uz potporu Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, upriličeno je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja BPŽ-e i u Novom Varošu. Izaslanstva predsjednika RH, Vlade, ministara hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova, te članovi obitelji poginulih branitelja i predstavnici braniteljskih udruga postrojbi koje su branile RH su položili vijene i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim hrv.braniteljima, te im komemoracijom i molitvom odali počast. Nakon minute šutnje uslijedila je molitva a onda su se nazočnima prigodnim govorima obratili najprije u ime domaćina gospoda Dražen Rossi, Velimir Paušić i Branko Sabo a potom i visoki izaslanici: Ivan Obrovac, Dalibor Bajči i Josip Lucić.

Svi govornici su istakli važnost tadašnjih zbivanja na početku Domovinskog rata i hrabrost hrvatskih dragovoljaca koji su se tada hrabro suprotstavili bolje naoružanim neprijateljskim postrojbama tadašnjih srpskih paravojski i pripadnciima tzv JNA koji su se stavili u službu velikosrpske politike. Najveću žrtvu su dali poginuli i ranjeni hrvatski brantelji zbog koji ne smiju pasti u zaborav ti najčasniji dani novije hrvatske povijesti. General Lucić je pozvao na jedinstvo hrvatskog naroda koji se, kako je rekao, znao izboriti za svoju slobodu i opstojnost te zaslužuje sretnu i uspješnu budućnost.

Prije 32 godine na području  Novog Varoša odvijala se bitka za obranu ovog naselja u sadašnjoj općini Stara Gradiška. Naselje su bez adekvatnog i dovoljnog naoružanja branili pripadnici temeljne policije iz Nove Gradiške iz  koje je kasnije formirana specijalna policija Zebre,  1. Gardijske brigade Tigrovi 3. GBR Kune, te pripadnici 108. brodske i  novogadiške 121. brigade . Tog 16. rujna poginulo je 27 naših branitelja iz postrojbi koje su branile Varoš, a tih rujanskih dana 91. godine na ovom dijelu ratišta iz 1. GB Tigrovi poginulo je ukupno 29 branitelja, 9 branitelja s područja Općine Stara Gradiška, 3 pripadnika Specijalne jedinice Zebre Nova Gradiška  te 2 pripadnika Kobri iz S.Broda 3. GBR Kune.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF